Tehnologii constructii case lemn

Perete sistem framing

Construcita caselor a evoluat considerabil de-a lungul timpului in diferite forme si in functie de necesitatile umane pentru spatiu si comfort. Tehnologia a suferit si ea transformari in functie de conditiile socio-economice si de disponibilitatea materialelor si a muncitorilor.

Cel mai vechi material de constructie existent este lemnul, care este intotdeauna la indemana tuturor si care este usor de prelucrat prin metode relativ simple. S-a demonstrat ca acest material era cel mai des folosit atat pentru cladiri cat si pentru fortificatii sau intarituri. De-a lungul timpului, tehnologia constructiilor din lemn a fost adusa la un grad de perfectiune ridicat, care o face sa fie cautata in toata lumea pentru superioritatea fata de alte tehnologii.

Rezistenta unei case din lemn este realitata din material lemnos de rasinoasa, intarite la exterior cu panouri OSB si imbinate cu alte elemente metalice de legatura. Aceste tipuri de rezistenta ofera avantaje superioare fata de constructiile din beton, cum ar fi:

  • realizarea intr-un timp scurt al constructiei
  • obtinerea unei structuri usoare si rezistente
  • utilizarea eficienta si economica a materialului lemnos

1. Proiectare

Pentru obtinerea autorizatiei de constructie care cuprinde certificatul de urbanism, avizele de la furnizorii de utilitati, proiectul arhitectural, proiectul pentru instalatii si fundatii, proiectul tehnic pentru executie si documentatia sunt realizate in totalitate de catre reprezentatii companiei noastre.

Pentru realizarea proiectului arhitectural, nu este necesara preluarea stricta a unui model prezentat de firma noastra. Consideram ca datoria noastra este de a veni in intampinarea celor ce doresc sa construiasca case din lemn, cu posibilitatea ca acestia, impreuna cu arhitectul nostru sa creeze acel model de casa care se preteaza necesitatilor locative, fara ca noi sa impunem modelele, si fara a influenta pretul final de constructie

Pentru executia planului de fundatie exista anumite criterii de care trebuie sa se tine cont, care pot influenta sau nu costurile de executie:

  • studiul geotehnic al terenului
  • ridicarea topografica a acestuia

2. Fundatie

Datorita greutatii caselor pe structura din lemn, fundatia care se realizeaza pentru astfel de case este una izolata. Fundatiile sunt continuie sub pereti, cu blocuri din beton simplu, cu sectiuni de 40x50cm2, 40x80cm2, si o grinda de fundare din beton armat. Structura de rezistenta a locuintei are o conformare rationala cu deschideri normale.

Intre grinzile de fundatie se aplica un strat de umplutura compactata, folie de polietilena pentru ruperea capilaritatilor, in strat izolant de polistiren extrudat de 2cm, se monteaza tubulatura pentru scurgeri peste care se toarna o placa de beton de 10 cm slab armata. De grinda de fundatie se fixeaza sisteme de prindere pentru talpa structurii din lemn. Astfel se realizeaza o prindere eficienta a structurii de fundatie.

3. Structura

Structura unei locuinte din lemn se executa din lemn de brad sau molid, cu o umiditate de aproximativ 15-20% la momentul in care aceasta este executata la casa.

La realizarea structurii se foloseste lemn cu dimensiuni de 5x10 cm, pentru stalpi si talpi 10x20 cm, pentru grinzile de plafon intre nivele 5x10 cm, pentru cosoroabe si caprioni 5x10 cm, 22cm pentru OSB 22 cm, scandura de 2.5 cm pentru sageac si astereala.

Sistemul de montaj al structurii se realizeaza cu montarea talpii de lemn pe fundatie, cu un strat hidroizolator la contactul acestora si prinderea talpii de fundatie cu conectori metalici speciali, asigurandu-se prinderea eficienta a structurii de fundatie.

4. Invelitoarea

Dupa ce s-a finalizat montarea structurii se trece la montarea invelitorii pe casa. Aceasta poate fi din sindrila bituminoasa sau de alt fel, dupa preferintele clientului.

Montarea invelitorii presupune si montajul sistemelor de drenaj ale apei preluate de pe invelitoare. Sub stratul de tabla se monteaza o membrana speciala care protejeaza lemnul de condens, apoi se realizeaza un croiaj din lemn de cca 5 cm care sa permita aerului sa circule intre tabla si membrana, peste care se monteaza invelitoarea propriu-zisa. In cazul sindrilei bituminoase se aplica direct pe membrana.

5. Tratarea lemnului

Aceasta operatiune se realzeaza pe structura din lemn, dar numai dupa montarea, placarea peretilor cu OSB si montarea invelitorii. Aplicarea se face prin pulverizarea in mai multe straturi cu materiale recomandate si aprobate de organismele europene si romanesti.

6. Finisaje exterioare

Dupa montarea tamplariei exterioare se poate aplica termosistemul pentru fatadele exterioare. In functie de cerintele clientului, tencuiala decorativa poate fi inlocuita cu siding (dupa sistemul caselor americane) - care este un labriu pe baza de PVC in diferite nuante.

Trebuie sa se tina cont la aplicarea polistirenului de faptul ca acesta trebuie protejat de umiditate excesiva cu OSB-ul aferent, stiut fiind faptul ca polistirenul este un generator de condens si umezeala.

Portiunile din lemn care raman vizibile se acopera cu doua straturi de lac lucios, in diverse culori, dupa preferintele clientului, care vor da un aspect placut.

7. Finisaje interioare

Un pas important il constituie alegerea finisajelor, deoarece acestea dau armonie, si sunt cele care va vor completa personalitatea. Dar pentru ca aceasta sa fie perfecta, este indicat sa urmati sfaturile arhitectului

Instalatia electrica se va monta cu traseele aferente, in spatele rigipsului, folosindu-se tubulatura de protectie. Instalatia termica se va trasa peste placa de la parter si apoi prin spatele peretelui de rigips, apoi se vor face traseele pentru turul si returul radiatoarelor de la nivelul superior. Materialele folosite sunt polipropilena pentru partea ascunsa si cupru pentru partea care ramane vizibila din traseul termic.

Instalatia sanitara este instalata din PVC. Scara interioara se relizeaza manual din lemn de brad uscat, atent finisat in baza proiectului arhitectural. In zona de pod, in care accesul se face doar prin montarea unei scari glisante, se monteaza in portunea de perete care comunica cu exteriorul, aerisitoare speciale care asigura ventialrea intregului spatiu

Vezi galeria